Chabo fok
 
   

Fok

    

Fokken met Chabo's is op zich niet zo moeilijk. Goede Chabo's fokken daarentegen vergt enige kennis van de specifieke eigenschappen van het ras. Gewapend met die kennis kunnen de juiste fokdieren worden geselecteerd. Bent u in deze niet helemaal zeker van uw zaak, schroomt u dan niet contact op te nemen met de C.L.C. of met een van de leden van de Chabo Lief- hebbers Club bij u in de buurt. Meer informatie over selectie vindt u ook in het hiernavolgende deel.

Voor de meeste liefhebbers is de fok een hoogtepunt van de liefhebberij. Maar zoals gezegd, voor het fokken van goede Chabo's moet met enig overleg te werk worden gegaan. Selectie van de fokdieren maakt deel daarvan uit. Kleine kuikentjes worden snel groot en er dient voor hen voldoende plaats te zijn. Dat betekent dat niet alleen uit ruimteoverwegingen, maar ook voor het handhaven of verbeteren van de kwaliteit van de volgende generatie u op een gegeven moment van een aantal dieren afscheid zult moeten nemen. Het spreekt vanzelf dat daartoe tevoren over de te nemen maatregelen (schenking, verkoop, etc.) is vergewist en beslist.  In ieder geval moeten slecht groeiende of zieke dieren bijtijds verwijderd worden, alsook dieren met ernstige afwijkingen als scheve staart, verkeerde pootkleur of kamfouten.

Voor beginnende fokkers is het verstandig zich eerst op één kleurslag en variëteit toe te leggen, zodat ervaring wordt gekregen met de verervingen van die specifieke kleurslag en het verbeteren van de kwaliteit ervan. Als zo enkele jaren met een trio, een haan en twee hennen, is gefokt, komt vanzelf in beeld of, en indien zo met wat, er verbetering kan worden ingebracht. Dit is ook de daadwerkelijke methode om tot topdieren te geraken. De op tentoonstellingsprijzen beluste liefhebbers die menen dat succes alleen maar te koop is en daarom voortdurend nieuwe prijswinnaars aan hun bestand toevoegen, stapelen slechts teleurstelling op teleurstelling, om over de kosten van dit 'kip zonder kop' gedrag nog maar te zwijgen. Zij zouden er bovendien verstandiger aan doen tentoonstellingen vooral te bezoeken om te genieten van alle Chabo variëteiten en om te zien en te leren wat er aan het eigen bestand al goed is en op welke punten er nog verbeteringen tot stand zouden kunnen worden gebracht door vooral een juiste selectie van de zelfgefokte dieren in de al bestaande stam.

Veel fokkers gebruiken een broedmachine voor het verkrijgen van een groot aantal kuikens op een door hen gewenst tijdstip en met zo eveneens een ruim aanbod om te selecteren. Wie echter niet over een broedmachine  beschikt, is daarom nog niet onthand. Chabo hennen worden gemakkelijk broeds en tonen zich in de regel voorbeeldige moeders. De bebroede eieren komen na 20-21 dagen uit. Variatie in het tijdstip van uitkomst is in een broedmachine een kwestie van temperatuursinstelling en vochtregulering. Voor elke broedmachine (broedmethode) is dat weer anders en de beste resultaten komen ervaringsgewijs. Daarom moet de moed niet worden verloren als in het begin de broedmachineresultaten tegenvallen of zelfs mislukken. Zoals gezegd, na enige ervaringen met de machine worden de juiste broedinstellingen bereikt en stijgt, als ook de eieren bevrucht zijn, het uitkomstpercentage. Heb overigens enig geduld bij het uitkomen van de eieren. Niet zelden komen er twee, drie of zelfs vier dagen nadat het eerste ei is gekipt nog kuikentjes ter wereld. Onder een kloek zouden deze eieren verloren zijn gegaan (of de kuikens, als de eieren niet na een dag of twee zijn verwijderd en de kloek vastbesloten is voor deze eieren op het nest te blijven), maar in een broedmachine is er wel alle tijd voor.

Voor een hogere kans op bevruchte eieren wordt alom geadviseerd te beginnen met een foktoompje van een oudere haan met jonge hennen of omgekeerd met een jongere haan en oudere hennen. Ook de kans dat zo broer en zus worden gepaard, met alle mogelijke moeilijkheden van dien in het nageslacht, is beduidend kleiner. Daarnaast houdt het  beginnen met een dergelijk foktoompje de broedresultaten overzichtelijk.

Wie met een broedmachine werkt, heeft natuurlijk ook zelf de zorg voor het grootbrengen van de kuikens. De kuikens worden na één tot anderhalf etmaal (24-36 uur) na uitkomen uit de broedmachine gehaald. Na een dergelijke periode zijn ze zeker goed opgedroogd en kunnen ze in een apart onderkomen met een warmte- lamp worden ondergebracht. Warmtelampen zijn verkrijgbaar in winkels voor dierenbenodigdheden met ook een ruim aanbod voor de agrarische sector of met een specialisatie in terraria. Aansluiting op een dimmer geeft extra regelmogelijkheden voor de juiste temperatuursinstelling. Maar de lamp hoger of lager hangen kan natuurlijk ook. De juiste temperatuur is 'af te lezen' uit het gedrag van de kuikens. Zitten ze piepend dicht bijeen en elkaar verdringend om de beste plek, dan is het duidelijk te koud. Mijden ze de lamp en liggen ze in een ruime kring verspreid, dan is het onder de lamp te warm voor ze. De kuikens moeten vlug en levendig zijn. Telkens ineengedoken en voortdurend klagelijk piepende kuikens deugen niet en dienen verwijderd te worden. Vaak hebben ze iets onder de leden en het is beter besmettingsgevaar te voorkomen.

Als bodembedekking voor de eerste dagen voldoen enkele vellen keukenpapier, die dagelijks of vaker vernieuwd worden, uitstekend. Afhankelijk van het gebruiksnut ervan wordt het papier op een gegeven moment vervangen door houtmot. Het gaat er allemaal om dat de kuikens op een goed absorberende en droge bodembedekking zitten.

Voor de voeding van de kuikens zie hierboven bij 'Voeding'. Mocht er onverhoopt door omstandigheden slechts één kuiken moeten worden grootgebracht, dan moet dit de eerste paar dagen extra goed in de gaten worden gehouden. Zonodig moet het pikken naar voer even gestimuleerd worden. Dit is vrij eenvoudig uit te voeren door met een vinger in het voerbakje te tikken. Meestal wekt dat de nieuwsgierigheid van het kuiken en zal het beginnen te pikken. Helemaal goed gaat het, indien ook het ouderlijk aanbodgedrag wordt geïmiteerd en er een kruimel voer wordt opgepakt en voor het kuiken met een tik wordt neergelegd en dit zo enkele keren wordt herhaald. Een kuiken dat dan niet begint te pikken, zal nooit wat snappen. Nadat de weg is uitgeduid, zal honger vervolgens voldoende motivatie bieden.

      
 
     
 
   
 
     
[ Startpagina > de C.L.C. > Chabo's houden > Chabo fok ]