Voeding
 
   
Voeding
      
Volwassen dieren

Het voeren van hoenders is al sinds jaar en dag erg gemakkelijk door de beschikbaarheid van pelletvoer waarin alles zit wat de dieren nodig hebben. En zo kunnen de meeste dierenwinkels (winkels voor dierenbenodigdheden) uit voorraad legmeel of legkorrel leveren of onderhoudsmeel dan wel onderhoudskorrel of sierhoenderkorrel dan wel sier- hoendermeel en vaak ook nog krielkippenkorrel dat iets kleiner van formaat is dan de gewone sierhoender- korrel. De keuze voor korrel of meel is afhankelijk van vooral de wijze van onderhoud die wordt gebezigd of die gewenst wordt. Voor de opname van meel zullen de hoenders meer moeite moeten doen en dat is niet verkeerd, maar de kans op vermorsing van het voer is natuurlijk wel groter.

Zorg er bovendien voor dat er altijd kippengrit aanwezig is, waarmee aan de natuurlijke behoefte van de kipjes aan steentjes (en extra kalk als er ook gemalen schelpjes in zit) voor de spijsvertering tegemoet gekomen wordt. Doe bij voorkeur het grit in een zwaar stenen bakje dat niet gemakkelijk door de kippen is weg te duwen.

Gemengd graan wordt door de kippen als bijvoer zeer gewaardeerd. Echter uitsluitend granen voeren zal op den duur leiden tot voedselgebreken, omdat dan de dieren een tekort aan onder meer eiwitten, vitamines en mineralen zullen krijgen.

Daarom is het 't beste de krielen ten minste elke dag per kipje een handvol (leg)korrels of (leg)meel te geven en daarnaast nog een handje graan. De dieren krijgen dan voldoende voedsel binnen en zullen niet te vet worden. Het dagelijks rantsoen in één keer verstrekken is mogelijk, maar twee keer per dag voeren is beter.

Water dient voortdurend aanwezig te zijn en dagelijks ververst te worden. Het gebruik van een zogenaamde drinktoren (middelformaat) is het handigst en levert ook geen verdrinkingsgevaar voor de kuikentjes op.

      
Kuikens

Pasgeboren kuikens teren nog op de voedingsstoffen die zij uit het ei hebben meegekregen, maar zeker na de eerste dag begint de behoefte aan voedsel al op gang te komen. Het pikgedrag is aangeboren en vele kuikens zullen dit al vrij gauw na de geboorte laten zien en zeker zodra er een mee begint of de kloek hen daartoe aanmoedigt. 

Een beproefde voermethode voor de succesvolle opfok van krielkuikens is om te beginnen met kanarie opfok- voer (eivoer) en dit geleidelijk te vervangen door kuikenmeel en kuikenzaad.

Kanarie opfokvoer of eivoer is een mengsel van beschuitmeel en eieren met toevoeging van extra vitamines en mineralen. Het is kant en klaar in de meeste dierenwinkels te verkrijgen. Wie het echter zelf vers wil maken, kan het navolgend recept uitvoeren. Men neme drie beschuiten ('t liefst beschuiten met een hoger eiwit gehalte van 14 tot 18%), één kippenei (= ca. 65 gram) of twee krielkipeieren (= 2 x ca. 32 gram) en drie flinke theelepels mineralen- en vitamines melange (bijvoorbeeld 'Mineral' poeder voor postduiven, maar nog beter is het speciale mengsel van 'AVES'). Het ei of de twee eitjes worden gekookt; zeker acht tot tien minuten laten doorkoken. Het ei of de eitjes laten afkoelen. De beschuiten verkruimelen in een blender. Het ei of de eitjes pellen (ook de vliesjes verwijderen) en eveneens in enkele stukken verbrokkeld in de blender doen. Dan het mineralen- en vitaminepoeder toevoegen en dit alles vermalen. Let er wel op dat de houdbaarheid van dit eivoer in de koelkast hooguit twee dagen is.

Een zeer beproefd 'superstartmengsel' voor Chabo kuikens -maar ook voor andere krielkipkuikens of kwartelkuikens- is evenwel vijf eetlepels eivoer, drie eetlepels universeelvoer ('t liefst universeelvoer met gedroogde insektjes), drie eetlepels kuikenmeel, één eetlepel onkruidzaden, één eetlepel witte millet, één eetlepel kanarie zangzaadmelange en één eetlepel vogelgrit en dit alles goed geschud. Dit is de melange voor de eerste week of de eerste twee weken. Daarna wordt per week de melange geleidelijk gewijzigd, waarbij de hoeveelheid eivoer en universeelvoer wordt verminderd en de hoeveelheid kuikenmeel (startmeel) evenredig wordt vergroot. Ook de toevoeging van de zaden wordt verminderd en vervangen door kuikenzaad (fijngehakte maïs en tarwe), zodat na een week of vier à vijf de melange een samenstelling heeft van ca. vijf eenheden kuikenmeel, drie eenheden kuikenzaad en één eetlepel vogelgrit gemengd met kippengrit indien de kuikens het vaste gritbakje in het hok (nog) niet kunnen bereiken. Aan dit mengsel wordt geleidelijk ook al kuikenkorrel toegevoegd in hoeveel- heden afhankelijk van de opname ervan door de kuikens.

Voor de watervoorziening voor de kuikens volstaat een klein formaat drinktoren. Wanneer de kuikens het water niet lijken te vinden, is het verstandig een laag stenen bakje te plaatsen met daarin (goed glinsterende) knikkers en een even hoog laagje water. Het beste is de kuikens gekookt water te geven om de kans op darm- storingen (zichtbaar door de zogeheten 'strontkontjes') te verminderen.

     
 
     
 
 
 
     
[ Startpagina > de C.L.C. > Chabo's houden > Voeding ]